Det nærmer seg julaften. Noen oss vil få gaver som man av en eller annen grunn ønsker å bytte. Vi har tidligere erfart at det kan la seg gjøre, men hvilke regler gjelder egentlig på dette området?

Det finnes ingen lover eller forskrifter som regulerer retten til å bytte varer som er kjøpt i fysisk butikk. Utgangspunktet er derfor at man ikke har rett til å få byttet varer man har fått i julegave når de er kjøpt i en fysisk butikk. Mange butikker har imidlertid vedtatt egne regler om rett til å bytte varer. Noen butikker gir alternativt tilgodelapp eller rett til å få pengene tilbake. Butikkene kan kreve å se kvitteringen som dokumentasjon på at varen er kjøpt i den aktuelle butikken. Det kan også gjelde andre krav som at emballasjen er ikke er brutt, at varen ikke er brukt og at varen byttes innen en viss frist. Reglene for bytterett vil normalt være kunngjort i butikken eller på butikken nettsted.

For å sikre bytteretten kan det være lurt å be om byttelapp som kan legges sammen med gaven. Da slipper mottakeren av gaven å kontakte giveren og be om kvittering. Mange synes nok at det ikke er greit.

Varer kjøpt på nett følger reglene i angrerettsloven. Her har kunden ubetinget angrerett i 14 dager etter kjøpet. Dersom fristen ikke overholdes, er kunden henvist til regler om bytterett som er vedtatt at nettbutikken. Disse reglene finner man gjerne på nettsiden til butikken.

Noen butikker, for eksempel elektronikk-kjeder, har generelt returrett på varer - såkalt åpent kjøp. Fristen kan være så lang som 50 dager og kunden gis rett til å teste produktet. Produktet må imidlertid ikke ha tegn til å være brukt.

Vi ønsker dere alle en God Jul og Godt Nytt År!

Claus
Claus Krag Brynildsen
20.12.2022