Ny levealdersstatistikk som grunnlag for beregning av menerstatning etter skl. § 3-2

Den 10.09.15 avsa Oslo tingrett dom i sak 15-012190TVI-OTIR – en sak der Trafikkforsikringsforeningen representerer forsikringsbransjen. Et av spørsmålene i dommen gjaldt premissene for utmåling av menerstatning etter skadeserstatningsloven. Som kjent utmåles menerstatningen standardisert, men basert på 3 variabler: Den medisinske invaliditeten, folketrygdens grunnbeløp (G) på oppgjørstidspunktet og skadelidtes alder (egentlig: skadelidtes forventede levetid) på skadetidspunktet.

Frem til nå har man benyttet levealdersstatistikker som er basert på SSBs dødelighetserfaringer fra 1956 til 1960. Nå, i 2014, viser statistikken at forventet levealder har økt betydelig (med mer enn 5 år). Dette innebærer samtidig at faktisk «tapsperiode» øker. Etter en grundig drøftelse konkluderte tingretten med at det måtte være riktig å utmåle erstatningen basert på de nyeste statistikkene, og menerstatningen ble som følge av dette økt.

Dommen ble påanket av TFF for at forsikringsbransjen skulle ha tid til å diskutere spørsmålet nærmere, og disse diskusjonene har nå konkludert med at tingrettens vurdering er fornuftig og rimelig. Det er derfor besluttet at anken over menerstatningsberegningen trekkes. Det innebærer at menerstatningen heretter vil bli beregnet på grunnlag av statistikken fra 2014. Vi har forstått at erstatningsberegningsprogrammene vil bli oppdatert med de nye levealdersstatistikkene med det aller første.

23.10.2015